cele mai frecvente 6 greșeli la instalarea unei pompe de căldură

2023-08-01
cele mai frecvente 6 greșeli la instalarea unei pompe de căldură

Pompele de căldură sunt o soluție din ce în ce mai populară, utilizată pentru încălzirea locuințelor nou construite și a celor preexistente. Cu toate acestea, ele își vor face treaba în mod corespunzător numai dacă sunt selectate și instalate corect și există multe greșeli care pot fi făcute. Ce greșeli se pot face la instalarea unei pompe de căldură și ce consecințe pot avea acestea?

Care sunt cei mai importanți pași pregătitori înainte de instalarea unei pompe de căldură?

Înainte de a instala o pompă de căldură, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să alegeți tipul corect de pompă de căldură. Pompele pot fi terestre sau aeriene. Primele necesită mai multă muncă și, în consecință, costă mai mult. Cu toate acestea, mai importantă decât costul este alegerea corectă a pompei de căldură în funcție de dimensiunea și caracteristicile clădirii. Cel mai important parametru care trebuie luat în considerare la alegerea unei pompe este cererea de căldură a clădirii. Poate fi calculată cu ajutorul unui calculator care oferă numărul de ferestre, dimensiunile clădirii sau sistemele de ventilație utilizate. Cu toate acestea, cel mai bine este să încredințați calculele unui specialist. Atunci când alegeți o pompă, este de asemenea important să verificați randamentul acesteia. Merită să ne amintim că pompele de căldură funcționează cel mai bine în clădirile care respectă standardele de eficiență energetică. În cele din urmă, mai trebuie ales locul de amplasare a pompei. Nu ocupă mai mult spațiu decât un frigider, dar amplasarea sa trebuie gândită bine și este cel mai bine planificată în faza de construcție a casei.

De ce ar trebui să evitați greșelile atunci când instalați o pompă de căldură?

Cât de dificil este să instalați o pompă de căldură depinde de tipul de pompă de căldură și de condițiile din casă, în special din exterior. Unitatea exterioară cu ventilator este expusă la intemperii, inclusiv la zăpadă și îngheț în timpul iernii, deci trebuie protejată corespunzător. În plus, trebuie avut grijă să se asigure o distanță adecvată între unitățile exterioare și cele interioare. Merită să evitați greșelile, deoarece numai instalarea corectă a pompei de căldură va asigura funcționarea corectă a acesteia.

Ce consecințe poate avea instalarea incorectă a unei pompe de căldură?

Greșelile făcute la instalarea unei pompe de căldură pot duce la funcționarea necorespunzătoare a acesteia și la o eficiență redusă. Se pot produce chiar daune, în special la unitatea exterioară. Acest lucru, la rândul său, poate scurta durata de viață a pompei și poate avea ca rezultat faptul că investiția nu se amortizează sau durează mult mai mult decât ar trebui. Prin urmare, instalați pompa de căldură de către o companie de instalare experimentată și calificată. Numai instalarea pompei de către un specialist va asigura o pompă de căldură fără probleme.

Care sunt cele mai frecvente 6 greșeli la instalarea unei pompe de căldură?

Pentru a putea instala corect o pompă de căldură, este util să știți ce puteți face greșit. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli la instalarea unei pompe:

  • Alegerea unei dimensiuni greșite a țevilor - o dimensiune prea mică a țevilor înseamnă un debit redus și probleme de transfer de căldură. Prin urmare, pompa nu funcționează corect și este mai puțin eficientă.
  • Absența amortizorului în instalațiile de modernizare - amortizorul este o soluție extrem de eficientă pentru sistemele de modernizare în care pompa de căldură nu a fost planificată anterior. Prezența unui tampon nu poate face niciodată rău, dar absența lui poate. Stabilizează pompa. Specialistul ar trebui să evalueze dacă tamponul este necesar. Fără tampon, este posibil ca pompa să nu funcționeze corespunzător, iar în cel mai rău caz, în timpul dezghețării, pompa poate fi deteriorată. În locul unui tampon, de exemplu, se pot utiliza și supape de presiune diferențială pentru a preveni funcționarea incorectă a pompei atunci când unitatea externă este dezghețată.
  • Conducte de refrigerare necorespunzătoare - o eroare reprobabilă care împiedică comprimarea corespunzătoare a gazului, ceea ce, la rândul său, poate deteriora pompa. Problemele pot fi cauzate și de țevile de refrigerare îndoite. Acest lucru se datorează faptului că se reduce aria secțiunii transversale a acestora, ceea ce duce la o reducere a capacității pompei și, în cazuri extreme, chiar la deteriorarea pompei.
  • Cilindru de apă caldă menajeră slab - atunci când pompa încălzește apa, nu încălzește casa, astfel încât cilindrul trebuie să aibă o suprafață de schimb de căldură adecvată, care să utilizeze puterea disponibilă a pompei și să se încălzească rapid.
  • Poziționarea necorespunzătoare a unității exterioare - acest lucru poate duce la un acces dificil sau la lipsa accesului la unitate, ceea ce face imposibilă întreținerea pompei de căldură, precum și la o lipsă de flux de aer liber și la o curățare insuficientă a sistemului de pompă de căldură. Unitatea exterioară trebuie amplasată la o înălțime de cel puțin 40 cm, adică deasupra înălțimii maxime a zăpezii, astfel încât să nu existe probleme cu zăpada, gheața și dezghețarea ulterioară a ventilatorului. În cazul în care unitatea nu poate fi atârnată pe peretele clădirii, se pot utiliza următoarele suporturi pentru pompe de căldură.
  • Distanța prea mare între unitățile exterioare și cele interioare - pompele de căldură sunt umplute cu gaz la lungimea marcată de producător. Țevile prea lungi, dar și prea scurte, pot reduce eficiența pompei de căldură. Pentru distanțe mai lungi, este necesar să se completeze cu benzină.

Există mult mai multe greșeli care pot fi făcute la instalarea unei pompe de căldură, așa că este esențial să angajați o companie de instalare autorizată pentru a selecta componentele potrivite și pentru a instala corect pompa de căldură.

Recomandat

HSA500 - Suport pentru un aparat de aer condiționat sau pompă de căldură Chilipir

HSA500 - Suport pentru un aparat de aer condiționat sau pompă de căldură

583,33 RON brut/1buc.Cel mai mic preț din 30 de zile înainte de reducere: 583,33 RON/1buc.0% Preț normal: 641,67 RON brut/1buc.-9%
pixel