Cât de des ar trebui să curăț ventilatorul din baie?

Ventilația în baie este responsabilă pentru menținerea unei umidități și a unei calități adecvate a aerului. Dacă ea însăși este nepotrivită sau murdară, munca pe care o face nu are efectul potrivit. Între timp, curățarea conductelor de aer este relativ ușoară și nu necesită echipamente complicate.
Calitatea aerului din baie depinde de tipul de ventilație, precum și de starea sa. O modalitate de a menține aerul curat și de a elimina eficient umiditatea este curățarea regulată a ventilației. În funcție de tipul de mecanism de ventilație, activitatea se desfășoară într-un mod ușor diferit. Vă sugerăm cum să faceți acest lucru.
Tipuri de ventilație în baie
Gurile de aerisire se găsesc în fiecare baie și bucătărie, precum și în multe spații de depozitare și în alte încăperi utilizate în alt mod. De regulă, din exterior există o diferență mică sau chiar deloc în ceea ce privește aspectul. Cu toate acestea, ventilatorul de baie în sine este doar o parte a sistemului general, care este responsabil pentru extragerea aerului.
Înainte de a continua cu curățarea, merită să aflați ce tip de ventilație a fost instalat în apartamentul dvs. Sistemele pot fi împărțite în două tipuri:
- gravitațional - extragerea aerului folosit are loc numai prin intermediul unor fenomene fizice, adică prin ridicarea aerului cald în sus și prin tirajul din interiorul coșului;
- mecanică - extragerea aerului este asistată de dispozitive acționate electric care forțează aerul să se deplaseze într-o anumită direcție. Acestea sunt în principal ventilatoare cu palete, care pot fi asistate de sisteme de senzori de umiditate sau de un temporizator.
Curățarea sistemului de ventilație trebuie efectuată indiferent de sistemul pe care îl aveți, dar lucrarea în sine este ușor diferită.
Cum să curățați un ventilator de baie?
Curățarea sistemului de ventilație, indiferent de sistem, trebuie să înceapă prin îndepărtarea grilajului sau a capacului conductei. În cazul sistemelor gravitaționale, veți găsi în spatele acestuia un canal deschis, în timp ce în cazul sistemelor mecanice va exista un ventilator de baie. O cârpă uscată, o mătură specială pentru praf sau o aspiratoare sunt de obicei suficiente pentru a îndepărta praful acumulat. Pentru petele de grăsime și dezvoltarea microbiană, va trebui să înmuiați grila într-un bol cu apă călduță amestecată cu detergent de vase. Nu se recomandă utilizarea de substanțe chimice puternice, deoarece materialele plastice reacționează diferit la acestea.
Ventilatorul de baie este curățat într-un mod ușor diferit, deoarece nu este ușor de îndepărtat. De asemenea, nu se recomandă utilizarea apei, deoarece aceasta ar putea deranja și deteriora ventilator cu umidostat, precum și aparatele dotate cu un temporizator. Prin urmare, rămâne să se adune murdăria cu o cârpă uscată, cu aspiratorul sau cu perii rotative speciale. În cazul unei contaminări foarte puternice, se poate folosi curățarea cu abur, dar este esențial să se verifice dacă nu există contraindicații din partea producătorului.
Știți deja cum să curățați grila de ventilație și ventilatorul, dar acestea nu sunt toate elementele care necesită îngrijire. În orice sistem de ventilație, trebuie curățate și conductele de ventilație în sine, care necesită acest lucru la fiecare 5 ani sau cam așa ceva. Cea mai mare parte a lucrărilor va fi efectuată de un coșar profesionist, în timp ce dumneavoastră puteți îndepărta praful și depunerile din cavitatea din spatele grătarului. Tot ce aveți nevoie pentru aceasta este un aspirator puternic și, cu conductele deschise, doar o mătură.
De ce este important să curățați ventilatorul din baie?
Ventilația în baie este unul dintre dispozitivele care, în general, primește puțină atenție. Cu toate acestea, curățarea regulată a grilajului ventilatorului de baie în sine și a conductelor de ventilație nu trebuie uitată și trebuie efectuată în mod regulat. Acest lucru este crucial pentru curățenia aerului din interior, pentru buna funcționare a aparatelor și, de asemenea, pentru estetica băii în sine.
Unsoarea și praful care se lipesc de suprafața lamei formează murdărie dură. În cazul ventilației gravitaționale, acestea reduc suprafața fluxului de aer și îl limitează. În sistemele mecanice, pe de altă parte, poate pătrunde în părțile mobile ale ventilatorului și îi poate reduce eficiența. De fiecare dată, murdăria se acumulează, de asemenea, în conductele de ventilație, ceea ce duce la o reducere treptată a diametrului acestora și facilitează dezvoltarea microorganismelor.
Curățarea ventilației nu este o activitate dificilă sau de lungă durată. Efectuând aceste lucrări în mod regulat, veți menține eficiența mecanismelor de evacuare a aerului pentru mulți ani de acum încolo. În plus, fără bile de praf în interiorul conductelor, baia dvs. va avea un aspect igienic și estetic plăcut.
Recomandat

BFS100H - Ventilator baie cu higrostat

BFS100H-MB - Ventilator baie negru mat cu higrostat

BFS100H-G - Ventilator gri pentru baie (higrostat)
